Bord

Matbord och soffbord ses som rena nyttoobjekt eller som en chans att lägga till något extra till rummet. Ett snyggt designat soffbord eller matbord kan ge ett rum en känsla av exklusivitet.

Det finns ett stort urval av stilar och former, allt från rustika klassiska träbord till minimalistiskt utformade bord med skarpa former och färger. Ett par vanliga typer av designer är träbord av klassiskt snitt, glasbord, bord med djärva och fantasifulla former och material eller minimalistiska bord med enkla former och färger. Vanliga material är trä, metall, glas, vinyl och plast och kombinationer av dem alla. ’

Soffbord
Ett soffbord designat av Tom Dixon

Varför välja designbord
Alla känner inte behöv av att köpa ett köksbord eller ett soffbord med särskild design eller av speciellt märke. Med vad får man extra när man väljer ett designbord framför ett billigare bord?

Priset är en viktig fråga för de flesta. Ett bord från ett fint märke eller från en speciell formgivare kostar mycket mer än vanliga bord. Men för det högre priset får man ofta en snyggare produkt tillverkad i material av hög kvalitet. De finns i djärvare formspråk och färger som kan göra mycket för att sätta en distinkt stil på rummet.

Vart och hur hittar man rätt bord?
Om man är beredd att betala höga priser är det inte svårt att hitta snygga designade bord. Det finns väldigt många möbelhandlare online och vanliga möbelhandlare som säljer många av märkena. De exklusivaste märken är dock lite svårare att hitta och du kan behöva leta runt lite grann för att hitta dem. De dyraste kan kosta upp mot 15-20 000 eller mer för möbler från de mest erkända formgivarna.

Hitta låga priser
Om man vill ha något av de bättre designmärken eller produkter från kända designers till lägre priser måste man vara uppmärksam. Leta runt efter reor och erbjudanden samt använd nätet för att jämföra priser. Ibland dyker det upp riktiga kap. Kolla även second hand, det kan dyka upp fynd men det är ibland tidskrävande och kan ta lång tid innan du hittar vad du är intresserad av.