Stolar

Stolar gjorda av kända formgivare eller av kända märken är lite dyrare men är mycket eleganta. De populäraste modellerna har designats av kända formgivare eller är förknippade med ett särskilt märke. Idag finns det många tillverkare och möbelkedjor som liknar de kända modellerna en hel del.

Varför välja designstolar?
Hur mycket man är beredd att betala för möbler är ett personligt avvägande. En stol från en känd designer eller märke kan från 1000 kr upp till 10 000, vilket är en del. De dyraste fåtöljerna kan kosta över 10 000.

Men för de pengarna får man en elegant möbel med bra kvalitet. Stolar och fåtöljer från kända formgivare och trendiga märken finns i många varianter, allt från klassisk elegans till djärva designer. En designstol eller set av stolar kan sätta en distinkt prägel på ett rum. Det är svårare att hitta den utsökta estetiken eller djärv design hos stolar från vanliga möbelkedjor.

Chair

Replikor och liknande modeller
Många tillverkare och möbelkedjor har skapat modeller som liknar de klassiska designerna och till viss del även några av de nyare varianterna. För en del räcker det med att ha en modell som liknar en känd design. Det man kompromissar är ofta kvaliteten samt elegans.

En modell som liknar en klassisk design är nästan aldrig lika elegant som originalet. En del klassiska modeller har inte efterliknats med snarlika modeller från möbelkedjor eller tillverkare, så originalet är det enda sättet att få tag på dem. Ett par av de klassiska modellerna som ofta försöker efterliknas är Sjuanstolen, Barcelonafotöljen eller Åskbollen.