Fotöljer

Fåtöljer är inte bara praktiska och bekväma att sitta i, om du väljer rätt sort kan de användas för att komplettera eller förändra stilen på ett rum. De kan matcha soffgruppen eller skapa en kontrast genom att välja fåtöljer som ger kontraster i både färg och form.

Kvalitet och elegans ofta värt ett högre pris
Varför bör man betala extra pengar för fåtöljer från kända formgivare eller kända märken? De är inte särskilt billiga, och om man talar om de mer ikoniska modellerna blir prislappen snabbt hög. Det är en fråga som det inte finns ett självklart svar på, eftersom det är högst individuellt vad man värderar. Om man värderar estetik och klass är designade möbler ofta värt sitt pris.

Det som de flesta uppskattar med fåtöljer från kända formgivare eller klassiska lyxmärken är att de är av bra kvalitet som håller länge. Andrahandsvärdet är bra, för många modeller kan till och med ett välskött begagnat exemplar vara värt mer pengar. Designprodukter har ett elegant och raffinerat utseende. Det finns ett stort utbud av former och distinkta stilar, så det går nästan alltid att hitta en modell som passar behoven.

Man kan välja allt från klassiskt eleganta Chesterfieldfåtöljer till designikoner som åskbollen och svanen till djärva esoteriska moderna designer. Man kan helt enkelt hitta mer distinkta former och färger samt mer elegant utseende när man köper designfåtöljer.

Barcelonafotölj
Barcelonafotöljen, en klassisk fotölj

Replikor och liknande modeller
Många av de mer populära designerna har gett upphov till många tillverkare tillverkar rena replikor eller modeller som är slående lika originalen. Vidare tillverkas många av modellerna av flera olika tillverkare , så det är lättare sagt än gjort att skilja replikor från äkta.
Det som vanligen skiljer reproduktioner till lägre pris är detaljerna. Sömmar, knappar, material är ofta lite sämre. Detaljer på möbeln är i många fall inte tillverkade med samma precision och finish, så om man kollar noga på alla detaljer kan det gå att skilja på en billig reproduktion och en originalmodell.