Designmöbler

Att välja möbler och inreda ett hem kan vara roligt och inspirerande eller frusterande. Det finns många beslut som måste tas och många avvägningar göras. Ska man hoppa på årets trender eller ska man hålla kvar vid tidlös ren design? Vill du förnya ditt hem eller vill du behålla samma look? Är design möbler värt de extra pengarna?

Varför designmöbler
Det finns många anledningar till att välja möbler från bra märken eller bättre märken även om de är mycket dyrare. I gengäld håller de hög kvalitet och erbjuder bra garanti. Hantverket, det vill säga allt från sömmar till val av tyger och material i stommen är bättre än billiga möbler. Detta innebär att de ser bättre ut längre.
Märkesmöbler eller designmöbler är hittar du oftast genom att leta efter en designer, formgivare eller märke.

Den fråga som du måste ställa dig själv är om du vill hoppa på nya trender eller om du ska följa magkänsla och följa vad du tycker är snyggt. Eftersom det finns ett så pass stort utbud och valmöjligheter är det inte särskilt svårt att hitta snygga möbler som har en mer neutral design som inte följer alla trender slaviskt. Tänk också på att det kan vara snyggt att blanda gammalt och nytt. Märkesmöbler har ofta ett utbud som innehåller djärv ny design och klassiska varianter.

Följa trender eller inte?
Det är inget måste att följa någon särskild trend. De ska helst ses som inspiration för att välja möbler och skapa en inredning som passar ens personliga tycke och smak. Det viktigaste är att helheten är tilltalande för den som ska vistas i hemmet eller lokalerna. Många väljer att inte bry sig om trender utan väljer det som är snyggt enligt dem själva.

Det som skapar helhetskänslan är kombinationen av stora möbler som soffor och hyllor tillsammans med mindre möbler samt dekorationer. Tänk även på färgen på rummet eller lokalen, det påverkar vad som passar bra och mindre bra.

Fråga dig själv om du vill att de större möblerna ska vara djärva och ge rummet sin stil eller om det är de mindre möblerna och prydnadssaker som ska ge det där lilla extra. En neutral design på större möbler som soffor kan lätt kompletteras med djärvare design på bord, stolar, fåtöljer samt tillbehör, så även om en del av inredningen inte följer de senaste trenderna kan man fortfarande få till en trendig look. Det är även lättare att variera stilen om man använder mindre detaljer för att sätta.

När större möbler har djärvare design sätter de effektivt tonen för inredningen men det är svårare att ändra om stil och känsla på rummet med mindre möbler och prydnadssaker.

Det finns ett par populära stilar idag som skiljer sig en hel från varandra.

  • Den moderna minimalistiska stilen kännetecknas av enkla rena linjer och tydliga färger. Kontrasten mellan färgerna ska vara hög och matcha varandra
  • Den ombonat och bohemiskt stilen använder man starka färger blandar dem friskt. Möblerna är gärna vintage eller second hand och det finns stor frihet att använda många olika färger och former
  • Klassiskt och retro är en stil som blickar tillbaka till svunna tider. Inspirationen hämtas från tidigare tidsepoker. Ett par av de populärare är 60-talet, 50-talet samt 20-talet

Trender
Trender skiftar mellan åren. Eftersom trender och vad man tycker är snyggt är ett personligt ämne så är svaret olika beroende på vem som uttalar sig. Enligt många inredningstidningar finns det ett par trender som är typiska för 2013-2014.

  • Runda, mjuka former
  • En kontrasterande trend är tydliga linjer och silutter
  • Naturinspirerade färger som grönt och brunt. Även grått är en het färg
  • Material med textur och karaktär, de får gärna ha grova ytor som är skrovliga eller vävda
  • En trend som står i kontrast till grova material är glatta, spegelblanka ytor
  • En blandning av svensk slöjd och internationellt hantverk verkar även vara inne just nu
  • En del framhåller även att art deco och en inredningsstil som påminner om 20-talet med mjuka färgövergångar är en inspirerande trend

Förutom inredningstidningar är bloggare som har passion för design och heminredning viktiga trendsättare. De ger mycket input och är en minst lika viktig källa för inspiration som inredningstidningar. Eftersom många bloggare erbjuder en personligt färgad åsikt så kan det finnas stora skillnader mellan olika bloggare.

Många bloggare verkar anse att den minimalistiska och avskalade inredningsstilen med svart och vitt är på väg bort. Det som är på väg in är mer färgstarkt, mer variation på form och färg samt en mer personlig och ombonad inredning. Mer personliga dekorationer verkar vara något som blir mer populärt.
Brunt är en populär färg. Etablerade bloggare anser att inredningen kommer att bli mer klassiskt inspirerade med fler vackra prydnadssaker. Detaljer gjorda i koppar och brons är två tips som framträder hos bloggare. Inredning med naturliga material börjar bli populärt.

Även retrotrender framstår vara stark samt gör-det-själv för möbler och dekorationsföremål. Detta innebär att många restaurerar eller gör om gamla möbler och prydnadsföremål. Second hand möbler och vintagemöbler blir allt mer populära. En stil som länge har varit populär i Sverige är den skandinaviska designen som kännetecknas av rena, enkla linje samt former och funktionalitet. Den har överlevt många passerande trender.